top of page
  • Szerző képeRodler Endre

Lábműtét?

Mégis mi fog velem történni?

Sokakban megfogalmazódik a gondolat, hogy a lábán kialakult fájdalmas és cipőviselést megnehezítő bütyöktől megszabadulna. Először megnézi az ide vonatkozó oldalakat a neten, majd elkezd kérdezősködni az ismerősök és rokonok között. Az információk biztosan sokfélék lesznek. Van, aki lebeszéli, és van, aki megerősíti a műtéti elképzelésében. Egy biztos, ha panaszai vannak, érdemes orvoshoz fordulni, hogy pontos gyógyulási tervet dolgozzon ki és tervezhető program álljon össze a gyógyulásig.

Amiről most olvashatnak, az a bütyökműtét, amitől mindenki tart és amiről sok eltérő információ kering.


A kórházig vezető lépések

Ha megszületett a műtéti terv és kijelölésre került a műtéti időpont érdemes a családot és a lakást felkészíteni a beavatkozás utánra. Az operált lábnak nagy szüksége lesz a nyugalomra. A rokonok és ismerősök átvehetik azokat a napi teendőket, amiket egy ideig nem fogunk elvégezni. A lakásban könnyen elérhető legyen a mosdó és a toalett, hogy ne kelljen nagy túrát tenni, ha szükségét érezzük. Bár kevés gyaloglás lesz javasolt, a szükséges pár lépés alkalmával a láb telitalppal terhelhető lesz. Mankó használata nem feltétlenül szükséges. Ha mégis biztosabbnak érezné mankóval a járást az első napokban, nem baj, ha használja. Ennek a módját gyakorolhatja még a műtét előtt.

Ahogy közeledik a nagy nap, műtét előtti kivizsgálás lesz szükséges. Ez laborvizsgálatból, EKG vizsgálatból és aneszteziológiai vizsgálatból áll. Itt az általános állapotát vizsgálják, hogy megfelel-e a műtétnek és az érzéstelenítés módját beszélik meg.


A kórházban

Ha eljön a műtét napja, vagy már előző este, vagy a műtét napján fekszik be az osztályra. Ez előre egyeztetve lesz önnel, a kivizsgálás során. A műtét előtt kap fürdető szappant vagy tusfürdőt, ami kellő fertőtlenítő hatású. Ezzel a műtét előtt le kell fürdeni. A nővérek gyakran már az osztályon infúziót kötnek be. A műtőbe a műtősfiú viszi be, melyhez ülő vagy fekvőkocsit használ.


A műtőben

Most betoppanunk egy kis elzárt világba, ahol minden szervezett rend szerint halad. Itt egy puha és elég kényelmes műtőasztalra fekszik. Itt történik az érzéstelenítés és az előkészítés. A lábát fertőtlenítő szerrel alaposan, többször lemossuk. A lemosott lábat steril lepedőkkel eltakarjuk. Innentől kezdve a beavatkozás területét már nem látja. Ennél a pontnál már a műtendő végtagját nem érzi, így elvégezhetjük a megbeszélt beavatkozást. A műtétet úgynevezett vértelenségben végezzük. Ez azt jelenti, hogy a műtéti terület felett, gyakran a comb magasságában, egy mandzsettával elszorítjuk a végtagot, ezzel a keringést kirekesztjük. Ez azért fontos, hogy a műtét közben vérzés ne zavarja a munkánkat és pontosan tudjunk dolgozni. Ezzel a módszerrel nagyjából két órányi időnk van dolgozni, de a szokványos bütyök műtét nem tart ilyen sokáig. A műtét végén, ha bezártuk a sebet, kötést helyezünk fel a lábra és a vértelenítő mandzsetta eltávolításával a műtét már kész is van.


A műtét után

A műtősfiú kiviszi a kórterembe, ahol visszakerül az ágyába. Itt a végtag felpolcolásához egy párnát kap, erre fektetjük a lábát. A műtét után az érzéstelenítő hatása még tart. Ha kezd múlni a jótékony hatás, rögtön szólni kell a nővérnek. A fájdalmakat hatékonyabban lehet csökkenteni, ha idejekorán elkezdjük a gyógyszeres csillapítást. Szerencsés minél több időt az ágyban tölteni felpolcolt lábbal és a WC-re is csak néhány óra után keljen fel. Ilyenkorra az utóvérzés csökken és a felkelés nem okoz akkora duzzanatot. Ha egynapos beavatkozást terveztünk, akkor a műtét után néhány órával hazaengedjük. Ha egy éjszaka benntartózkodást terveztünk, akkor a műtét utáni napon engedjük haza.

Otthon a megbeszélt javaslatok, mint például az ágynyugalom betartása fontos lesz, hogy a műtéti terület ne duzzadjon be nagyon, és minél előbb tudjon visszatérni a kedvelt cipői viseléséhez.


A pontos tervezés és kivitelezés mellett nagy biztonsággal sikeres eredményt érhetünk el. Ha ez párosul a kényelmes kórházi körülményekkel, a műtét igazi élmény lesz, amire későbbiekben szívesen emlékszik vissza!


dr Rodler Endre

ortopédsebész, lábsebész

Lábsebészeti Centrum Budapest


Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page