LÁBSEBÉSZET

BÜTYKÖS LÁBUJJ

HALLUX VALGUS

A „bütykös“ láb hátterében több statikai lábeltérés is állhat. A betegek a láb fokozott nyomásnak kitett területein fájdalmat éreznek, előrehaladott esetekben az öregujj, a lábujjak deformálódnak, elgörbülnek, elfordulnak vagy elferdülnek, a járás, cipőviselés csak panaszok mellett lehetséges.

VIZSGÁLAT

Ha megtisztel azzal, hogy megmutatja a panaszos végtagot, megvizsgálom a lábát, röntgenfelvételt készítünk és megbeszéljük, mi módon lehet segíteni a panaszokon.

 

 

MŰTÉT

Amennyiben műtéti kezelésre van szüksége, ebben is szívesen állok rendelkezésére. A lábsebészeti gyakorlat majdnem minden műtéti típusát végzem, így minden problémára a megfelelő műtéti típust tudom felajánlani.

 

Ha a kialakult eltérés nem súlyos, akkor a klasszikus bütyökműtétek elvégezhetőek. Ezek alapja az úgynevezett „chevron“ (háztető) oszteotómia, ahol a lábközépcsontot átfűrészelve, annak fejecsét kellő mértékben áthelyezzük, hogy a járáskor fellépő terhelésnek jobban megfeleljen és az öregujj (a legnagyobb lábujj) ne tudjon rajta ismét elfordulni. Gyakran van szükség kiegészítésként ilyenkor is az úgynevezett Akin műtétre, amikor az öregujj alappercén végzünk kisebb korrekciót, hogy a lábujjban magában kialakult deformitást is rendezzük.

Ezt a műtéti technikát kisebb módosításokkal az aktuális deformitáshoz tudjuk alakítani, így érhető el a lehető legjobb eredmény.

 

Súlyosabb eltérések esetén a kellő eredmény a korábban leírt műtéttel nem érhető el. A szembetűnő öregujj elváltozás mellett fellelhető, kísérő elváltozásoktól függően dönthetünk a lábközépcsont középső részén, a „szárán“ vagy a lábközépcsont bázisánál található ízületnél végzett beavatkozás mellett. Ezek az én gyakorlatomban a „scarf oszteotómia“ illetve a módosított Lapidus arthrodézis műtétek, melyeknél a csontok átvágása után a korrigált helyzetben történő rögzítés céljából fémlemezt vagy tűződrótot alkalmazunk.

 

Az esetleges kalapácsujj deformitások korrekciós műtétei természetesen kombinálhatóak ezen eljárásokkal.

ÚTÓKEZELÉS

4-6 hét „kezelőcipő“ viselése és kímélet.

Módosított Lapidus eljárás esetén a gyógyulási idő hosszabb, 8-10 hét, a kímélet fokozottabb, műtét után a terhelés 6 hétig csak stabil „kezelőcsizmában“ lehetséges.

Labsebeszeti Centrum Budapest Rodler.jpg
Labsebeszet butykos labujj.png
Labsebeszet, butykos labujj mutet.png

Előtte 

Bu%CC%88tyko%CC%88s%20la%CC%81bujj%20mu%

Utána

Bütykös lábujj műtét után.jpg