top of page
  • Szerző képeRodler Endre

Koronavírus-gondolatok

Dühös, szomorú, reményvesztett, tagadó, reménykedő …

Gyors adaptáció, személyes védekezés!

Nehéz arról újat írni, amiről naponta milliók írnak. Nem is újat, inkább a saját gondolataimat osztanám meg az olvasókkal. Charles Darwin szerint nem az a faj él túl amelyik erős, hanem az, amelyik jobban alkalmazkodik a változásokhoz.


Beadassam?

Ez lenne az első kérdés, amit rendszeresen feltesznek nekem a barátaim, ismerőseim. A válasz talán már kezd kikristályosodni. Az első hetekben a válaszom az volt, hogy nem tudom, kevés az információm. Mostanra kialakult egy határozott kiállás az oltás beadatása mellett. Azt gondolom, hogy meglehetősen alacsony rizikó mellett esélyt adunk magunknak arra, hogy könnyebb lefolyású legyen a betegség nálunk, esetleg tünetmentesen haladjon át rajtunk a fertőzés. Fontos tudni, hogy a vírus nem kerül el minket, csak kisebb eséllyel kerülünk súlyos állapotba, illetve a fertőzés továbbadása szempontjából is kevésbé leszünk veszélyesek másokra. Azt, hogy meddig leszünk immunisak, azaz védettek az oltás után és, hogy a mutáns vírusfojákra is védettek leszünk-e, azt biztonsággal nem lehet megmondani. Ez csak idővel, a kellő információk birtokában lesz lehetséges. Más vírusokat alapul véve, mint például a jól ismert influenza vírust, rendszeresen kell újra oltani a jelentkezőket.

Összességében logikus lépés az oltásra jelentkezni, és beadatni a vakcinát.


Melyik oltást kérjem?

Ez a második kérdés, amit rendszeresen kapok. A válasz talán kicsit bonyolultabb, próbálok inkább az orvosi szempontból válaszolni. A nyugati-keleti vakcina megkülönböztetést és annak a határok átlépését esetlegesen befolyásoló szerepét nem boncolgatom. Ennek más, a vakcina hatékonyságát nem szempontként figyelembe vevő oka is lehet.

Véleményem szerint a hazánkba bejutó vakcinák jól szerepeltek, átmenetileg okoztak kellemetlenséget, de komoly szövődményt eddig nem. Ezek alapján, az alapbetegségektől függően megajánlott vakcina elfogadható. Ha felmerül kérdés az alapbetegségek miatt, a háziorvos tud biztonsággal választ adni. Mivel az oltások sok esetben az ő szervezésükben zajlik, a megfelelő oltást választják ki mindenkinek.

Minek kell ez a szigor?

Ezt kevesen kérdezik, de a médiában sok esetben téma. Érdekes kérdés, hiszen az adatok azt mutatják, hogy halálos kimenetelű betegség a koronavírus esetében nem több, mint például az influenza esetében. Ez önmagában igaz, de mégis másként kell ezzel a betegséggel számolnunk. Ennek az az oka, hogy a betegség lefolyása más. A betegek nagy számban kerülnek a kórházakba és a tünetek alapján sokkal nagyobb számban kerülnek intenzív osztályra. Ez az ellátó rendszerben feltorlódott, ellátandó betegszám szokatlan és nagyon más, mint az influenzánál. Ha nem védekezünk és nincs lezárás, akkor átlépheti a kritikus számot azoknak a betegeknek a száma akik a kórházba kényszerülnek. Itt pedig a telített intenzív osztályok egy idő után nem tudnak olyan eseteket sem felvenni, akik megmenthetőek lennének. Eddig még nem jutottunk el, ami a védekezésnek lehet köszönhető, de más országokból érkeztek ilyen hírek, ami nem volt megnyugtató sem a betegek, sem az orvosok számára.
Ezek alapján az országos szintű általános szigorítások, illetve a személyes védekezést is fontosnak gondolom. A gazdaság leállása és a gazdaság szereplőinek mentése fontos, és szükségessége a lezárásokon múlik. Az emberi élet és a gazdaság is érték, mindegyiket menteni kell. Jelen esetben ez a két érték mentése egymás ellen hat. Sajnos ez megoszthatja az embereket. Van aki a gazdaság leállása miatt szenved, kerül létbizonytalanságba és követeli a szigorú szabályok feloldását, és van aki saját maga lett beteg, vagy a szerettei betegedtek meg és a lezárásokat támogatja, mert a kórházi ellátást szeretné biztonságban tudni.

Ilyen helyzetben még nem voltunk, nincs jól követhető minta. Kívánok a döntéshozóknak józan észt és némi szerencsét, hogy ép bőrrel kinavigálják az országot ebből a “viharból”. A jövőnk érdekében remélem, hogy lehetőség szerint mindenki érdekeit tudják szem előtt tartani döntéseikben.


dr Rodler Endre

ortopédsebész, lábsebész

Lábsebészeti Centrum Budapest


Comentarios


bottom of page